פסיכואנליזה יונגיאנית: גישה עמוקה לחקר הנפש והעצמי

פסיכותרפיה יונגיאנית זו למעשה שיטת טיפול שמגיעה מעבודתו של הפסיכיאטר השוודי קרל גוסטב יונג. יונג ריכז את משנתו הטיפולית סביב החלק העמוד ביותר בבני אדם – אותו הוא כינה "העצמי". כיום, פסיכואנליזה יונגיאנית יכולה לעזור ללא מעט אנשים להתמודד עם קשיים, ולמעשה ניתן להגיד כי מדובר בגישה עמוקה לחקר הנפש והעצמי. אז כיצד הטיפול יכול לעזור, איך הוא מתבצע בפועל ומה עוד עליכם לדעת על כך? בשורות הבאות נסביר.

איך טיפול יונגיאני מתבצע בפועל?

טיפולים אצל פסיכואנליטיקאית יונגיאנית בנתניה בדרך כלל מתבצעים במסגרת מפגשים אישיים בין המטפלת לבין המטופל, אם כי חשוב לציין שקיימות גם מספר גישות המבוססות על עבודה קבוצתית. בשונה מגישות טיפוליות אחרות, הטיפול היונגיאני אינו מתמקד רק בפתרון בעיות נקודתיות – אלא הוא מכוון במקביל להתפתחות נרחבת של האישיות, בין אם מדובר במודע ובין אם מדובר בתת-מודע. בכלל, עקרונות הפסיכותרפיה היונגיאנית רואים את האדם בתור תהליך דינמי של התפתחות, וככזה התת-מודע אינו מהווה רק מקור לחסכים או קונפליקטים, אלא הוא גם מרחב צמיחה פוטנציאלי. יונג עצמו הדגיש את החשיבות של סימבוליקה, חלומות, מיתוסים ואמנות בתור אמצעים דרכם התת-מודע מתקשר אל התודעה שלנו. טיפול אנליטי מסוג זה נועד לסייע לאדם להכיר לעומק את עולמו הפנימי, להתמודד עם תכנים בלתי מודעים ובכך להביא אותם למודעות – מה שיכול לאפשר ריפוי לצד התפתחות אישית.

הארכיטיפים המרכזיים בגישה הטיפולית

  • העצמי – העצמי (self) בעצם מייצג את שלמות האישיות ואת האיזון בין חלקיו המודעים והלא-מודעים של האדם, לצד השאיפה לאחדות והרמוניה ביניהם.
  • הפרסונה – ה"מסכה" החברתית אותה אדם עוטה בהתאם לתפקידים השונים שהוא ממלא בחייו או לחילופין, בהתאם לאינטראקציות והקשרים החברתיים הספציפיים שלו. זהו החלק המודע למציאות החברתית ומסתגל אליה.
  • הצל – הצל מייצג את החלקים באישיות שהאדם מדחיק כמו יצרים ודחפים (מודעים או בלתי-מודעים) או תכונות שליליות. יש לציין כי הצל אינו בהכרח שלילי, אלא טמון בו פוטנציאל יצירתי חיוני עבור התפתחות אישית.
  • האנימוס והאנימה – האנימה מייצגת את החלקים הנשיים בגבר, בעוד כי האנימוס מייצג את החלקים הגבריים באישה. שניהם יחדיו מייצגים את ההיבטים המשלימים של האישיות ואת צדדיה הפחות מפותחים של נפש האדם.
  • האב והאם – האב והאם מייצגים דמויות ארכיטיפיות אשר משפיעות על החוויות הרגשיות של האדם ביחס לדמויות שמהוות מקור לסמכות, הגנה או תמיכה. דמות אם לדוגמא יכולה להיתפס בתור מטפח, תומכת ומזינה – אך היא יכול להיתפס גם בתור מגבילה ואפילו "חונקת".
  • הילד הנצחי – הילד הפנימי מייצג תמימות, תקווה ויצירתיות עם פוטנציאל אדיר, לצד חוסר בגרות ונטייה לא להתמודד עם אחריות.

כמה מילים לסיכום

פסיכואנליזה יונגיאנית זו גישה טיפולית מעניינת מאוד, שמהווה אמצעי לחקר עמוק של נפש האדם לצד עידוד התפתחות אישית. טיפולים אצל פסיכואנליטיקאית יונגיאנית בנתניה יוכלו בהחלט לסייע ללא מעט אנשים לשפר את איכות חייהם.

קרדיט תמונה FREEPIK

מידע דיגיטלי
זו דעתי
אנחנו גם בפייסבוק
נחלצים מהפקקים
דילוג לתוכן